Wednesday, 21 November 2012

[Resepi : Murukku]

Murukku. Kredit foto : tjskl.org.cn
Bahan-bahan:

3 biji telur, dipukul sedikit
600 g tepung kacang dal
250-300 ml air + 1 camt garam
240 g tepung beras
2 cawan serbuk cili
1 cawan serbuk jintan putih
1 1/2 cawan serbuk jintan manis
160 g marjerin
minyak untuk menggoreng
3-4 pelepah daun kari

Cara penyediaan:

1. Satukan tepung dal dengan air bergaram. Masukkan telur, uli rata. Campurkan dengan tepung beras, serbuk cili, serbuk jintan putih dan jintan manis.
2. Bubuh marjerin dan uli menjadi doh yang lembut. Masukkan sedikit ke dalam acuan murukku dan picitkan ke atas sehelai daun pisang yg disapu minyak.
3. Anda boleh juga terus memicitnya ke dalam kuali (dengan minyak panas). Goreng hingga separuh masak, campurkan beberapa helai daun kari dan goreng lagi hingga keemasan.
4. Angkat dan sejatkan minyaknya. Bila sejuk, simpan di dalam bekas kedap udara.

Bagi memudahkan lagi penyediaan murukku ini, boleh rujuk video di Youtube :

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Lagu