Tosai. Kredit foto : thamjiak |
Bahan-bahan
2 cawan beras -rendam 8 jam
1 cawan aluthu - rendam 8 jam
1 kepal nasi
sedikit garam
minyak masak
1/2 labu bawang besar
Cara penyediaan
1. Kisar semua bahan dengan pengisar sehingga halus. Masukkan sedikit air semasa mengisar. Air agak-agak padan dengan bahan-bahan yang hendak di kisar. Kadar kecairan adunan seperti apam tapai.
2. Masukkan garam dan kacau rata.
3. Peram adunan kira-kira 8 jam supaya adunan naik.
4. Culup bawang dengan minyak dan sapu atas kuali rata.
5. Kacau adunan tadi. Ambil lebih kurang 1 cawan atau 1 senduk adunan dan ratakan atas kuali anda. Masak dengan api perlahan atau sederhana
Untuk memahami cara penyediaan Tosai ini dengan lebih lanjut, boleh layari Youtube:
No comments:
Post a Comment